Annelies Verbeke wint Ultima voor de Letteren

Op 10 mei worden de Ultimas uitgereikt, de cultuurprijzen van de Vlaamse Gemeenschap. Maar één laureaat van 2022 is nu al bekendgemaakt: Annelies Verbeke wint de Ultima in de categorie ‘Letteren’.

‘Annelies Verbeke schrijft zich de eeuwigheid in met haar romans, theaterteksten, recensies en kortverhalen’, klinkt het in het rapport van de jury van de Ultima voor de Letteren, die Verbeke voor haar rijke oeuvre bekroont. Sinds haar debuutroman Slaap! uit 2003 – meteen ook haar grote doorbraak – heeft de schrijfster zich inderdaad een meester van een veelheid aan literaire genres getoond. De jury van de Ultimas prijst haar in het bijzonder voor haar aandacht voor het korte verhaal: ‘Ze blinkt uit in dat […] genre en ontpopte zich mede daardoor als pleitbezorger en ambassadeur van het kortverhaal.’ Verhalenbundels hebben inderdaad een pleitbezorger als Verbeke nodig. Bij veel literaire prijzen, waaronder de Libris Literatuur Prijs en de Bronzen Uil, vallen ze namelijk buiten de boot. ‘Ongelooflijk! Ik kan daar nog steeds niet bij’, vertelt Verbeke verontwaardigd aan VRT NWS.

Het juryrapport van de Ultimas prijst Verbeke overigens niet alleen voor haar ‘eigenzinnige schrijfstijl’, maar ook voor haar ‘maatschappelijke engagement’. Dat heeft onder meer te maken met de betrokkenheid van de laureaat bij Fixdit, een schrijverscollectief met de missie om de genderongelijkheid in de letteren te corrigeren. Dat doet het door vrouwelijke auteurs van vroeger en nu (opnieuw) onder de aandacht te brengen. Recent zorgde Fixdit er bijvoorbeeld voor dat Een revolverschot van Virginie Loveling (1836-1923) opnieuw in de boekhandel terechtkwam. Verbeke stond bij de heruitgave in voor de teksteditie en het nawoord. De literaire kwaliteiten van de helaas vergeten Loveling staan voor haar buiten kijf. Zo vertelde ze aan VRT NWS: ‘Virginie Loveling komt bij een volgende editie in de literaire canon.’

Herwaardering voor Loveling en erkenning voor Verbeke. Als winnaar van een Ultima ontvangt ze een geldprijs van 10.000 euro. De laureaten van de overige categorieën van deze Vlaamse Cultuurprijzen worden op 10 mei bekendgemaakt in DE SINGEL in Antwerpen.

Jens Dewulf

Bron: 

www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/05/03/auteur-annelies-verbeke-wint-ultima-letteren-voor-eigen-werk-en/?fbclid=IwAR1eFuzNNxVi4KkJkNYRoUG5ldPC4GZAm8hHZfisLHaQmdt0C8MUNC05a0Q

Deel :