Aimée de Jongh bekroond met Stripschapsprijs

De Nederlandse Aimée de Jongh heeft de Stripschapsprijs gewonnen, een jaarlijkse oeuvreprijs voor striptekenaars.

Er zijn heel wat bekende literaire prijzen: de Libris Literatuur Prijs, de P.C. Hooft-prijs, de Constantijn Huygens-prijs… En sinds kort natuurlijk ook de Boon. Maar wist je dat er ook een belangrijke oeuvreprijs is voor striptekenaars? Dat is de Stripschapsprijs, die in het leven werd geroepen door Het Stripschap, een Nederlands genootschap van stripliefhebbers.

Dit jaar gaat de onderscheiding dus naar de Rotterdamse tekenares Aimée de Jongh (1988), iets wat de jury in haar rapport ‘bijna vanzelfsprekend’ noemt. Nochtans is De Jongh nog maar de derde vrouwelijke winnaar in bijna veertig jaar tijd. Het rapport klinkt voorts nog als volgt:

‘Vanaf haar vijftiende wordt ze al bestempeld als de “rijzende ster” bij veel kenners en collega’s. Een druk die ze niet alleen keurig weet te parkeren maar ook iedere keer waarmaakt. Met een mengeling van manga en de Franco-Belgische striptraditie plus een vleugje Craig Thompson heeft ze haar carrière zorgvuldig vormgegeven. Als geen ander weet ze haar kwaliteit en bedrevenheid in te zetten om het medium strips naar een hoger plan te tillen. Door haar teken- en stripwerk, maar ook door haar persoon. Als een van de weinige Nederlandse stripmakers weet ze dat publiciteit net zo belangrijk is als werk op niveau te leveren. Ze mag zich een échte ambassadeur van de Nederlandse strip noemen.’

De Jongh is opgeleid als animator. Ze behaalde een bachelordiploma in animatie aan de Rotterdamse Willem de Kooning Academie en volgde ook lessen aan het KASK in Gent en de Gobelins Summer School in Parijs. Ze debuteerde in de stripwereld met haar populaire reeks ‘Snippers’, voor de Nederlandse krant Metro. Ze was toen nog maar 22. Drie jaar later publiceerde ze haar eerste graphic novel, De Terugkeer van de Wespendief. Daarvoor won ze meteen de Prix Saint-Michel en even later werd het boek ook verfilmd. Met haar volgende graphic novels – Bloesems in de herfst, Taxi en Dagen van zand – brak ze internationaal door. En nu heeft ze dus ook een oeuvreprijs ontvangen.

Jens Dewulf

Bronnen: 

www.aimeedejongh.com/aboutme.html en www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/04/17/nederlandse-striptekenares-aimee-de-jongh-bekroond-met-stripsch/

Deel :