Maand van de Filosofie

April is een drukke maand in de boekenwereld. Momenteel loopt niet alleen de Boekenweek, maar ook de Maand van de Filosofie. In dit artikel vind je een overzicht van alles wat er te beleven valt.

Wie april zegt, zegt Maand van de Filosofie. Zoals elk jaar is er weer een thema, en deze keer is dat ‘Intieme vreemden’, een term van Lillian Rubin (1924-2014). Daarmee duidde deze sociologe aan dat je personen die het dichtst bij jou staan op een bepaald moment als ‘vreemd’ kunt ervaren. Zelfs voor jezelf kan je misschien wel een vreemde worden. Die spanning tussen intimiteit en afstand is relevanter dan ooit na bijna twee jaar ‘social distancing’ én in een gedigitaliseerd tijdperk waarin fysieke afstand geen mentale afstand hoeft te impliceren. We zijn tegelijk veraf en dichtbij, intiem en (ver)vreemd. Stof tot nadenken dus, en dat is exact waar het om draait in de Maand van de Filosofie.

Het essay

Jaarlijks wordt er voor de Maand van de Filosofie een essay de buitenwereld in gestuurd. De eer om die tekst te schrijven viel dit jaar te beurt aan Paul Verhaeghe (1955), hoogleraar aan de Universiteit Gent. In Intieme vreemden onderzoekt hij hoe het komt dat ‘ons zelfbeeld door de eeuwen heen veranderde zonder dat we er echt achter kwamen wie wij zijn’. Nog steeds hebben we het gevoel dat we ‘niet genoeg’ zijn. We bevinden ons in een eeuwige spanning tussen een verlangen naar intimiteit en connectie enerzijds en een hang naar zelfstandigheid en individualisme anderzijds. Verhaeghe zoekt daar een verklaring voor via een verrassend gedachte-experiment. Benieuwd? Het essay is voor vijf euro te koop in de boekhandel.

Kinderboek

Filosofie hoeft geen taaie materie te zijn voor een hoogopgeleid lezerspubliek. Ook kinderen kunnen zich verdiepen in de wijsbegeerte. Daarom wordt er jaarlijks een nieuw kinderboek uitgegeven dat filosofisch van inslag is. Dit jaar werd het geschreven door Mirjam Oldenhave (1960), een dramatherapeut die intussen meer dan veertig kinderboeken op haar naam heeft staan. Sinds 2006 werkt ze steevast samen met illustrator Rick de Haas, die ook voor dit nieuwe kinderboek, getiteld De Scootmobiele Eenheid, de tekeningen heeft verzorgd. Het verhaal gaat over Luca, een meisje dat zich niet prettig voelt op school. Maar dan gaat de lockdown van kracht. Een zegen, zo blijkt. Thuis kan ze namelijk veel beter leren. Wanneer Luca vervolgens besluit om voortaan dan maar thuis te blijven, wordt ze naar een spijbelklasje gestuurd. Ook daar kan ze maar niet aarden. Tot Dylan opduikt. Hij is een vrolijke jongen die de groep omtovert in de Scootmobiele Eenheid. Wat dat precies inhoudt, lees je in het kinderboek van Oldenhave en De Haas dat voor 12,50 euro te koop is in de boekhandel.

Socratesbeker

De Maand van de Filosofie zou niet compleet zijn zonder de Socratesbeker, de prijs voor het beste filosofieboek van het voorbije jaar. Die zal op zaterdag 23 april 2022 worden uitgereikt om 16.00 uur. De ceremonie kan je online volgen via Spui25. De longlist, shortlist en alle eerdere winnaars vind je hier.

Agenda

Uiteraard blijven ook de boekhandels en bibliotheken niet achter. Zij organiseren allerlei lezingen, thema-avonden en workshops. Er valt dus nog genoeg te beleven in de tweede helft van de Maand van de Filosofie! Bekijk de agenda hier.

Jens Dewulf

Deel :