De traditie wordt voortgezet

PERSBERICHT – 5 OKTOBER 2021

LEES! HET BOEKENFESTIVAL
DE TRADITIE WORDT VOORTGEZET

Van 1 tot 7 november palmt LEES! Het boekenfestival Antwerp Expo in.

Het nieuwe boekenfestival genoot veel bijval na de aankondiging in augustus in de pers. Intussen krijgt het programma vorm en wordt alles in gereedheid gebracht om het leespubliek tijdens de herfstvakantie op zijn wenken te bedienen.

Harold Polis, curator Auteursprogramma

Essayist Harold Polis werd aangetrokken als curator om LEES! inhoudelijk in het brandpunt van de actualiteit te brengen. Polis is ook intendant van het stadsfestival Barokke Influencers dat in 2023 plaatsvindt in Antwerpen en was onder meer uitgever van Meulenhoff|Manteau, De Bezige Bij Antwerpen en Polis.

Nadine Francus, Group Event Director Easyfairs

“Op vraag van de lezerscommunity en de betrokkenen binnen de boekensector, zetten we de traditie in Antwerpen verder, tijdens de herfstvakantie. Met LEES! willen we uitgroeien tot een fundament voor de krijtlijnen van de beleidsnota Cultuur en het Vlaams Regeerakkoord. We richten ons daarbij naar het uitgebrachte advies door het Boekenoverleg en werken aan een project dat divers wil zijn, inclusief, digitaal, innovatief met veel aandacht voor leesplezier en leesbevordering.”

Schepen van Cultuur Nabila AIT DAOUD:

Schepen voor Cultuur Nabilla Ait Daoud: “Mooie tradities houden we graag aan boord: daarom ondersteunt de stad Antwerpen LEES! Het Boekenfestival, de opvolger van de Boekenbeurs. Antwerpen is de Boekenstad van Vlaanderen, en die titel dragen we met trots! Maar we doen dit niet louter om de glorie en de eer. We doen dat omdat we in Antwerpen rotsvast geloven in leesbevordering en in leesplezier, als meest doeltreffende wapen in de strijd tegen ontlezing, in de strijd voor meer geletterdheid.

Om het nieuwe boekenevenement te verwelkomen kunnen alle tickethouders tijdens de week van LEES! Het Boekenfestival (01-07/11) een gratis bezoek boeken in een Antwerps museum in de loop van november.”

Geert BRIERS, Head of Event LEES!: “De afgelopen twee maanden was er intens overleg tussen boekhandels, uitgeverijen, distributeurs en importeurs van boeken. Deze ongeziene samenwerking resulteert in een boekenfestival met twee podia, een aanzienlijke live aanwezigheid van VRT en de BOEKATHON van Tom De Cock. Voor het boekenaanbod kiezen we voor een duidelijke indeling in 8

overzichtelijke themazones, getrokken door een themaboekhandel met de promotionele steun en auteursbegeleiding door de uitgeverijen, fondsen. Voor de kinderen is er één volledige hal. Verwondering staat centraal en staat los van elke leeftijd”

Harold Polis, curator Auteurspodium LEES!

Dit boekenfestival is er voor iedereen. Lees! wordt een plek waar je ongestoord op ontdekkingstocht kan gaan, op zoek naar nieuwe verhalen, kennis en ontmoetingen. Een vrijplaats voor nieuwsgierigheid en creativiteit. Een plek waar dialoog op de eerste plaats komt. Ik steun de organisatie van het festival in haar ambitie om er een succes van te maken. Daarom wil ik mee zorgen voor een kwalitatief publieksprogramma dat auteurs, boeken, artiesten en lezers samenbrengt. Ik nodig iedereen van harte uit om daar de komende weken genereus aan mee te werken en voorrang te geven aan de belangen van auteurs. Voor mij persoonlijk is het bovendien totaal ondenkbaar dat er in een stad als Antwerpen geen jaarlijks boekenfestival zou plaatsvinden. Ook dat is een reden om volledig achter Lees! te gaan staan.

Guido De Smet, Boekhandels Vlaanderen

“En zie, daar is LEES! Met een meerwaarde voor bezoekers die door de thematische benadering eindelijk de bomen door het bos zullen zien. Mooi gegroepeerd. Jonge bomen, maar ook oude eiken. Laaghangend fruit, maar ook hoogstammen. Bomen van hier en van over de hele wereld. Virtuele en verzonnen bomen, maar vooral echte. Met veel ‘boekigheid’ een prachtig woord dat ik onlangs in een column tegenkwam. De essentie van wat je voelt als je een echt boek vast neemt, doorbladert, leest of als geschenk voor vrienden koopt. En dit, met spelers in het vak, die binnen de eigen expertise het beste van zichzelf geven en elkaar versterken, elk met de eigen rol en met respect voor elkaars belangen.”

Tinka Claeys, coördinator Cultuur en Taal VRT

“De VRT wil taalbeleving stimuleren, met bijzondere aandacht voor taal- en leesbevordering. Daarom trekken we in november weer voluit de kaart van het boek en hebben we op alle netten en kanalen – en in verschillende formats – aandacht voor boeken en literatuur. Twee programma’s zullen we live brengen vanop LEES! Het Boekenfestival: elke voormiddag is er Radio 1 Boekenfeest, gevolgd door de Boekathon die te volgen zijn op VRT NU. Tom De Cock zal meer dan 170 schrijvers interviewen op 42,5 uur. Danira Boukhriss zal te zien zijn in een dagelijks programma op Eén.”

LEES! Het Boekenfestival, in vogelvlucht

Boekenaanbod:

Boekenaanbod over drie beurshallen (+/- 10.000 m²), overzichtelijk verdeeld in 8 themazones, getrokken door een themaboekhandel met de promotionele steun en auteursbegeleiding door de uitgeverijen, fondsen en imprints:
  • Literatuur – Confituur boekhandels
  • Reizen – Anticyclone des Açores
  • Strips 1 – Het Besloten Land
  • Strips 2 – Alex Stripwinkel
  • Thrillers – Fnac
  • Ontspannende literatuur – Standaard Boekhandel
  • Non-fictie, life style, kunst – Standaard Boekhandel
  • Kinderboeken – Pardoes Boekhandel
1 hal voor kinderen:
  • Aanbod van nieuwe en klassieke kinderboeken & figuren, met oa. Geronimo Stilton
  • Focus ook op strips
  • Animatie en beleving in 8 actieve ontdekkingszones (Voorleesclub (VRT), Tik Tak huisje, Giga Paddenstoel, Races hoogtechnologische BattleBots…)

Festival

Auteurspodium voor live publiek tot 200 personen. 
  • Programma gecureerd door Harold Polis
Zonder-drempel-podium voor kinderen, leesplezier centraal.
Nocturne op 4/11 
  • Afsluitende verrassingsact om 22u.

VRT LIVE vanop de festivalvloer, voor een levend publiek:

RADIO 1 BOEKENFEEST 
  • Van maandag 1 t/m 5 november, dagelijks van 9u – 12u
De Boekathon met Tom De Cock 
  • Van maandag 1 t/m zondag 7 november, dagelijks tot 18u
   ▪ tijdens de nocturne tot 22u.

Auteurs

LEES! Het Boekenfestival ontvangt op het Auteurspodium, in het Radio1 Boekenfeest en op de Boekathon samen, meer dan 300 auteurs.

Volg ons op www.lees-hetboekenfestival.be voor een wekelijkse update.

LEES!-app

Deze app zal vanaf volgend jaar gedurende het jaar content & beleving bieden voor de lezerscommunity.

Voor de eerste editie van LEES! Het Boekenfestival zijn volgende topics reeds operationeel

 • Zoek een boek, met verwijzing naar waar op dit boek op LEES! gekocht kan worden.
 • Boekenlijstje, voor aankoop van de titels die je ontdekte op LEES!, later in de boekhandel.
 • Vind je boekhandel in je buurt.

PRAKTISCH

Tarieven

Online € 8
Kassa € 10
Kortingstarief € 7 (13j t/m 17j – studenten – senioren 65+, andersvaliden)
Abonnement € 24
Kinderen t/m 12 jaar gratis

Met het LEES!-ticket gratis naar een Stadsmuseum, alle info via deze link.

LEES!

Het Boekenfestival
1-7 november 2021 – Antwerp Expo
Dagelijks van 10u – 18u
Nocturne op 4 november van 10u – 22u
www.lees-hetboekenfestival.be

Meer info: Geert Briers – geert.briers@easyfairs.com – 0473 92 97 24

Deel :