Jeugdboekenmaand van start

Het is maart en dat betekent: Jeugdboekenmaand! De hele maand staat in het teken van verhalen voor de (aller)kleinsten. Zoals altijd is er ook weer een thema, en dit jaar is dat ‘Helden en Schurken’.

De krokusvakantie is nog maar pas begonnen of de verveling slaat misschien alweer toe. Wat te doen? Waarmee vul je die eindeloze vrije tijd? Geen nood, want de inspiratie hoef je niet al te ver te zoeken. Lees een kinder- of jeugdboek (voor)! De hele maand maart is namelijk Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest in samenwerking met Ketnet. Zij kozen dit jaar voor het spannende thema ‘Helden en Schurken’.

De aftrap werd al gegeven op zaterdag 26 februari in Antwerpen, in en rond bibliotheek Permeke. Daarbij waren onder meer de peter en meter van deze editie aanwezig: Dempsey Hendrickx en Fatinha Ramos. Durfal en woordkunstenaar Dempsey Hendrickx is als een van de ‘Helden’ van het gelijknamige Ketnetprogramma én als agent in De Buurtpolitie maar al te goed vertrouwd met het thema van dit jaar. In 2021 bracht hij bovendien zijn eerste dichtbundel uit, Woordwoeler. Hij krijgt gezelschap van Fatinha Ramos, een gelauwerde illustratrice die al tweemaal de Global Illustration Award van de Frankfurter Buchmesse in de wacht kon slepen. Het MoMA, het museum voor moderne kunst in New York, heeft haar in 2017 bovendien uitgenodigd om de illustraties te verzorgen voor een jeugdboek over de kunstenares Sonia Delaunay. 

De hele maand valt er nog van alles te beleven. Vlaamse en Brusselse scholen, bibliotheken, boekhandels, musea en culturele centra organiseren allerlei activiteiten. Er zijn knutselnamiddagen, speurtochten en natuurlijk wordt er ontzettend veel voorgelezen. Er staan zelfs meer dan 800 auteurslezingen ingepland! Wil je de volledige agenda inkijken? Dan kan je hier terecht. Er is ook een heuse wedstrijd waarbij kinderen een boodschap kunnen sturen naar hun favoriete boekenheld of -schurk. Op de Facebookpagina van de Jeugdboekenmaand is er elke zondag een heuse leeschallenge. En de hele maand lang zal Dempsey Hendrickx om 20u verhalen voorlezen op zijn Instagram Live.

Meer lezen? Surf dan naar www.jeugdboekenmaand.be.

Jens Dewulf

Deel :