Hanna Bervoets wint de J.M.A. Biesheuvelprijs

Op 20 februari 2022 werd in Spui25 in Amsterdam voor de zevende maal de J.M.A. Biesheuvelprijs uitgereikt. Dat is de literaire prijs voor de beste bundel met korte verhalen. De Nederlandse schrijfster Hanna Bervoets ging met de overwinning naar huis voor Een modern verlangen.

Het korte verhaal is zowat de underdog van de literaire genres. Uitgevers lopen er niet altijd warm voor en ook in de verkoop moeten deze bundels vaak het onderspit delven. Nochtans is het een fantastisch genre waar een flinke dosis schrijftalent voor nodig is. Het verdient dan ook meer erkenning. Dat is de reden waarom de Week van het Korte Verhaal in het leven werd geroepen, die dit jaar van 14 tot en met 21 februari liep. Het absolute hoogtepunt van die week was de uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs, vernoemd naar de beroemde Nederlandse schrijver van gelauwerde verhalenbundels.

De genomineerden bewezen dit jaar alvast dat ze deze vertelvorm uitstekend beheersen. De jury – bestaande uit voorzitter Ionica Smeets, Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten en Ronald Soetaert – stond dan ook een lastige taak te wachten. Uit een totaal van 33 ingezonden bundels kozen zij een shortlist van vijf genomineerden:

  • Hanna Bervoets, Een modern verlangen (Pluim)
  • Guido van Heulendonk, Vrienden van de poëzie (Arbeiderspers)
  • Carmien Michels, Vaders die rouwen (Querido)
  • A.L. Snijders, Tat Tvam Asi (AFdH)
  • Annelies Verbeke, Treinen en Kamers (De Geus)

 

Voorzitter Smeets vertelde bij de uitreiking dat de juryleden het liefst twee bundels hadden bekroond, maar dat behoorde niet tot de mogelijkheden. Hun keuze ging uiteindelijk naar Een modern verlangen van Hanna Bervoets, dat zelfs het verhalenbundeldebuut van de schrijfster is. De jury sprak deze lovende woorden over haar werk:

‘Wat past de lengte van het korte verhaal Hanna Bervoets goed. Een modern verlangen is een bundel als een toverbal die telkens een andere kleur en smaak aanneemt: zoveel fantasierijke verhalen, met zoveel eigenaardige personages in zoveel verschillende werelden. […] Bervoets neemt haar lezers moeiteloos mee met haar down-to-earth stijl en situaties die pijnlijk herkenbaar zijn. De toekomstscenario’s die Bervoets schetst zijn het beste van dit genre, omdat ze prachtig blootleggen hoe de menselijke psychologie werkt.’

Voor haar overwinning ontvangt Bervoets een bedrag van 5733,11 euro. Dat bedrag is uniek, want het werd bijeengebracht door middel van een crowdfundingsactie.

De uitreikingsplechtigheid was echter meer dan het aanduiden van een winnaar. Het was een viering van het korte verhaal. De winnares van vorig jaar, Mensje van Keulen, bracht een ode aan het genre in de vorm van, jawel, een kort verhaal. Daarnaast werd ook het oeuvre van de genomineerde A.L. Snijders (pseudoniem van Peter Cornelis Müller) gevierd, die vorig jaar op 7 juni kwam te overlijden. Snijders was de bedenker van het zogenaamde ‘zkv’, het ‘zeer korte verhaal’, dat maximaal vijftien zinnen beslaat. Zijn weduwe en uitgever lazen elk hun favoriet voor. Wie de ceremonie wil (her)bekijken, kan hier terecht.

Jens Dewulf

Bron: https://www.jmabiesheuvelprijs.nl/?p=1102

Deel :