LEES! Het boekenfestival ontvangt nationale en internationale kleppers

Nog één week en LEES! Het boekenfestival. opent voor de eerste keer de deuren. Dankzij dit boekenfestival wordt de traditie van november als boekenmaand in Antwerpen verder gezet. LEES! wordt een boekenfestival waar alle lezers hun boekenhart kunnen ophalen dankzij een goedgevuld auteurspodium, drie hallen boekenplezier voor jong en oud, een kinderpodium en tal van signeersessies.

Even zag het ernaar uit dat er na 83 jaar een einde zou komen aan een Antwerps boekenfeest in november maar ook in 2021 kunnen liefhebbers van het geschreven woord terecht in Antwerp Expo dankzij de eerste editie van LEES! Het boekenfestival. Van 1 tot en met 7 november vindt dit nieuwe boekenfestival plaats in hallen 1, 2 en 3 van Antwerp Expo, goed voor 8.000 vierkante meter boeken. Met LEES! Het boekenfestival. wordt deze traditie dus verder gezet.

Nieuwe look and feel

“Voor het boekenaanbod kiezen we voor een duidelijke indeling in acht overzichtelijke themazones. Bezoekers zullen nu terechtkomen in open hallen, verdeeld in thematische zones. Dit geeft een duidelijk overzicht. Een ander voordeel is dat je geen smalle wandelpaden krijgt maar een vlotte doorgang zodat iedereen gemakkelijk zijn of haar boek kan vinden”, vertelt organisator Geert Briers.

De acht zones omvatten ontspannende literatuur, non-fictie, kinderboeken, strips, thrillers, literatuur en reizen en worden getrokken door themaboekhandels Standaard Boekhandel, Stripwinkel Alex, Pardoes Kinderboekhandel, Het Besloten Land, Fnac, Confituur Boekhandels en Anticyclone des Açores.

Auteurspodium

Essayist Harold Polis werd aangetrokken als curator om LEES! inhoudelijk in het brandpunt van de actualiteit te brengen. Polis is ook intendant van het stadsfestival Barokke Influencers dat in 2023 plaatsvindt in Antwerpen en was onder meer uitgever van Meulenhoff|Manteau, De Bezige Bij Antwerpen en Polis.

Polis slaagt erin een mengelmoes aan interessante sprekers, schrijvers en denkers bij elkaar te brengen waarbij diverse onderwerpen aangeschreven worden. Politiek, geschiedenis, literatuur, ontspanning, koken,… geen onderwerp wordt uit de weg gegaan. Dat bewijst de eerste dag al meteen met sprekers als onder andere Ish Ait Hamou, José De Cauwer en Patrick Van Gompel. Dinsdag 2 november beklimmen onder andere 2

Karolien Olaerts, Lize Spit en Griet Op de Beeck het auteurspodium. Nadien volgen nog kleppers als Peter Terrin, Tom Naegels en Lale Gül. Het volledige programma vind je op de website van LEES!: www.lees-hetboekenfestival.be.

Boekathon

LEES! wordt ook de uitvalsbasis voor Boekathon. Boekenliefhebber en radiomaker Tom De Cock zal maar liefst 49 uur lang in gesprek gaan met 190 auteurs. Een kwartier lang spreekt hij over de nieuwste boeken. Onder andere Herman Brusselmans, Leen Dendievel, Johan Op de Beeck, Christophe Vekeman, Marnix Peeters en Ish Ait Hamou schuiven aan bij Tom. Maar ook de Engelse antropologe en biologe Jane Goodall, de Turks- Nederlandse schrijfster Lale Gül en Willy Sommers. De afleveringen beginnen elke dag om 13 uur in hal 3 in de gelegenheidsstudio van VRT.

Op de openingsdag verwelkomt Tom onder andere Bart De Wever die in gesprek gaat met Khalid Benhaddou (13u), Karolien Olaerts (13.45u), Guy Didelez (15.15u), Herman Brusselmans (16u) en Sandra Bekkari (17.45u).

Radio 1 Boekenfeest Radio 1 zet een hele week lang boeken en auteurs centraal tijdens het Radio 1 Boekenfeest. Van maandag 1 tot en met vrijdag 5 november loopt elke voormiddag een boekenprogramma met Bent Van Looy vanuit de gelegenheidsstudio op LEES!. Bent ontvangt elke dag een Radio 1-collega met een eigenzinnige kijk op boeken en literatuur: Annelies Moons, Lieven Vandenhaute, Koen Fillet, Xavier Taveirne en Friedl’ Lesage. Zij brengen elk hun eigen boekendada mee. Sven Speybrouck gaat iedere dag op zoek naar bijzondere en vaak letterlijk ‘vergeten’ boeken. De gastenlijst bestaat uit debutanten en gevestigde auteurs, illustratoren, lezers en literatuurliefhebbers. Ook luisteraars komen aan bod. En op het eind van de week mag één gelukkige winnaar alle boeken die getipt en besproken zijn, mee naar huis nemen.

Radio 1 Boekenfeest gaat op 1 november live van start om 11 uur. Dinsdag tot en met vrijdag loopt het programma van 9 tot 12 uur.

Signeersessies Uiteraard zullen bezoekers op LEES! ook hun favoriete auteur kunnen ontmoeten tijdens de vele signeersessies. Meer dan 200 auteurs en illustratoren zullen de hele periode van LEES! boeken signeren en poseren voor een selfie. Zo komen onder andere Marc De Bel, Johan Op de Beeck, Sien Volders, Bart Stouten, Mohammed Oaamari en Charlotte Van den Broeck. Wie liever BV’s wil spotten kan zijn ogen richten op Stephanie Planckaert, Evi Hanssen, Peter Vandenbempt en de cast van Familie.

De stripfanaten kunnen hun striphart ophalen bij onder andere Dido Drachman, Mattias Ysebaert, Thibau Vande Voorde, Karolina Szejda, Jeroen Janssen, Maarten Vande Wiele, Erik Kriek, Typex, Pieter de Poortere, Steve van Bael, Charel Cambré, Luc Cromheecke, Kim Duchateau, Ben Gijsemans, Stephan Louwes, Lectrr, Gerben Valkema (winnaar Stripschapsprijs 2021), Laura Janssens, Patrick Cornelis, Hec Leemans, Katrien Vaes en Nix. 3

LEES!-dictee Iets om naar uit te kijken, wordt ongetwijfeld het LEES!-dictee, in organisatie van Creatief Schrijven. Niemand minder dan Martine Tanghe zal het dictee voorlezen. Tanghe nam onlangs afscheid van de VRT als nieuwslezer en presenteerde jarenlang Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Boekenfestival voor de toekomst Deze eerste editie moet de lancering worden van een nieuw boekenevenement dat Antwerpen als boekenstad op de kaart moet zetten. De ambitie is dus niet min. “Met LEES! willen we uitgroeien tot een fundament voor de krijtlijnen van de beleidsnota Cultuur en het Vlaams Regeerakkoord. We richten ons daarbij naar het uitgebrachte advies door het Boekenoverleg en werken aan een project dat divers wil zijn, inclusief, digitaal, innovatief met veel aandacht voor leesplezier en leesbevordering”, aldus Nadine Francus, Group event Director Easyfairs.

Ook Boekhandels Vlaanderen reageert positief op de komst van LEES! Het boekenfestival. “Dit festival biedt een meerwaarde voor bezoekers die door de thematische benadering eindelijk de bomen door het bos zullen zien. Dit met spelers in het vak, die binnen de eigen expertise het beste van zichzelf geven en elkaar versterken, elk met de eigen rol en met respect voor elkaars belangen”, vult Guido De Smet aan.

Hou zeker de website en de sociale media in de gaten want het programma wordt dagelijks aangevuld met nieuwe auteurs en activiteiten.

Deel :