Tijl Nuyts wint de Herman de Coninckprijs 2022

Op 21 maart 2022 werd voor de zestiende keer de Herman de Coninckprijs uitgereikt, oftewel de prijs voor de beste poëziebundel van het voorbije jaar. De bekroning is dit jaar voor Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts.

21 maart 2022 was Wereld Poëziedag. Het uitgelezen moment voor de uitreiking van de Herman de Coninckprijs, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste dichtbundel. Die werd voor het eerst toegekend in 2007, ter nagedachtenis van Herman de Coninck (1944-1997), een van onze belangrijkste Vlaamse dichters, die tien jaar daarvoor overleden was. Terwijl de prijs tot en met 2017 werd toegekend door de boek.be, is de organisatie ervan tegenwoordig in handen van Behoud de Begeerte, met ondersteuning van Klara, De Morgen, Literatuur Vlaanderen en Antwerpen Boekenstad.

Alleen bundels die tussen 1 januari en 31 december 2021 zijn verschenen, maakten kans op de felbegeerde titel. De organisatoren mochten maar liefst 104 inzendingen ontvangen. Daaruit koos de jury – bestaande uit Kristien Bonneure, Elke Brems, Kristien Hemmerechts, Sophie Kok en Anne ter Beek – deze zes genomineerde bundels:

  • Vesper van Anne Broeksma (Atlas Contact)
  • Doe het toch maar van Babs Gons (Atlas Contact)
  • Virgula van Sasja Janssen (Querido)
  • In mijn mand van Lieke Marsman (Pluim)
  • Vervoersbewijzen van Tijl Nuyts (Wereldbibliotheek)
  • Aarduitwrijvingen van Charlotte Van den Broeck (De Arbeiderspers)

Op de feestelijke uitreikingsplechtigheid – die je hier kan (her)bekijken – werd bekendgemaakt dat Tijl Nuyts de prijs in ontvangst mocht nemen voor zijn bundel Vervoersbewijzen, een metaforisch reisverslag van de eenentwintigste-eeuwse mobiele mens, die zowel pendelaar als pelgrim is in de modale multiculturele stad. Nuyts poogt – aldus de jury – ‘om het alledaagse te verzoenen met het goddelijke. Of beter: om de schijnbare tegenstelling tussen beide op te heffen. Dat levert heel eigenzinnige en fascinerende gedichten op, die volkomen origineel en vernieuwend zijn.’ Het juryrapport eindigt met deze lovende woorden: ‘De jury was verrukt over deze poëzie: zij is nieuw, anders, veelzijdig, grappig, geëngageerd, rijk. Vervoersbewijzen nam ons mee op een trip, een trip, die we niet zullen vergeten.’

Zoals elk jaar is er ook een bloemlezing van de beste gedichten uit de ingezonden bundels: De 44 (vernoemd naar het geboortejaar van De Coninck). Die is te koop in de Vlaamse en Nederlandse boekhandels voor €2,50.

Jens Dewulf

Bron: https://www.hermandeconinckprijs.eu/

Deel :